Välkomna till Gräv 2019 i Kalmar!

16 april, 2018
Dela

Välkomna till Kalmar!

På Guldspadegalan sent i lördags kväll fick Grävsverige den roliga nyheten att Gräv 2019 arrangeras i Kalmar 5-6 april 2019.

Gräv firar 30-årsjubileum nästa år; det känns stort och hedrande att få förtroendet att arrangera ett jubileums-Gräv. I arrangörsgruppen ingår, förutom Fojo, kollegor från Barometern, P4 Kalmar, SVT Småland, Infomaker och Institutionen för medier och journalistik på Linnéuniversitetet. Det är så häftigt att det i lilla Kalmar finns sex medieföretag/institutioner.

Ännu häftigare är att gräv och granskning blivit det nya svarta. Eller som Nils Hansson uttryckte det i fredags på den allra första programpunkten på nu avslutade Gräv i Helsingborg:

”För första gången kommer initiativen uppifrån nu, ägare och ledningar har insett att gräv och granskning också ger intäkter och läsare. Innan har gräv nästan alltid kommit underifrån, enskilda reportrar som kämpat för att få gräva. Nu startas grävgruppper överallt och FGJ (Föreningen Grävande Journalister) har över 1 000 medlemmar.”

I helgen var det fler än 600 journalister som samlades i Helsingborg arena. Kraften i samtalen, föreläsningarna, nätverken som startade är stor. Många kollegor vittnar om hopplöst långa arbetsdagar och orimliga villkor, då behövs inspirationen från Gräv eller andra utbildningar för att fortsätta orka.

Själv blev jag i helgen flera gånger så berörd att ögonen tårades över berättelserna från scen. Hur jobb gjorts, vilka följder de fått.

Vilken kraft det finns i kvalitetsjournalistik.

Jag hoppas att vi på Fojo, med 45 års erfarenhet av att vidareutbilda svenska journalister, kommer att kunna vara garanten för ett hejdundrande bra Grävseminarium om ett år.

Vi ses i Kalmar!

Dela artikeln