Så tar du fajten om insyn - en föreläsning från Gräv 2016

Så tar du fajten om insyn - se föreläsningen här.

Mats Amnell, som är rådgivare hos Offentlighetsjouren höll en av föreläsningarna på Gräv 2016 i Göteborg. Hur hanterar man beskedet att en konsultrapport är "internt arbetsmaterial" eller vetskapen om att en myndighet varnar sina entreprenörer för "snokande journalister" som begär ut handlingar?
Inspelat den 9 april 2016 av UR.

Det lönar sig överklaga för att få ut handlingar

Det lönar sig att stå på sig.
Den erfarenheten är tydlig ett och ett halvt år efter starten av Fojos Offentlighetsjour, OJ.
Minna Ulin, på Hem & Hyra, är ett av mina favoritexempel på en journalist som har visat mod och envishet arbetet för ett öppet samhälle.
Hon kontaktade OJ efter att ha nekats ta del av allmänna handlingar hos det kommunala bolaget Strömstadsbyggen. Minna fick hjälp att överklaga. Men bolaget lät bli att skicka överklagandet vidare till kammarrätten, som man borde ha gjort.

Tre Tunga Tips

Problem att få ut handlingar? Här är tre goda råd för att i första hand undvika en tidskrävande sekretessprövning i domstol och i andra hand nå framgång vid ett överklagande.

Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se