"Vi kommer framöver inte ta in kursdeltagare som inte vi på Fojo valt ut"

19 november, 2018
Dela

Med anledning av Dagens Nyheters avslöjande om att en av Scoop Russias kursdeltagare misstänkts ha spionerat för den ryska underrättelsetjänsten under sin tid som kursdeltagare på Fojo i Kalmar, vill verksamhetschef Kersti Forsberg kommentera händelserna kort enligt följande:

  • Fojo har inte haft något inflytande över vilka personer som deltagit i kursen. Det är vår danska partner IMS som är ledande i projektet och det är de svenska och danska grävföreningarna som valt ut deltagarna.
  • Det är omöjligt att skydda sig till 100 procent mot infiltration och ryska journalister är dessvärre konstant utsatta för denna typ av aktiviteter (och värre). Detta är en säkerhetsrisk som varit på agendan i våra Östprojekt mycket länge.
  • Det är olyckligt att Fojo inte utsåg kursdeltagarna. Det hade visserligen inte varit någon garanti för att det inte kunnat hända ändå, men det är inte bra att vi inte kunnat påverka urvalet. Vi kommer framöver inte ta in kursdeltagare som inte vi på Fojo valt ut eller haft sista ordet i vem som antas eller inte.

Dela artikeln