Peder Carlquist ska utbilda journalister i EU-kunskap

7 mars, 2018
Dela
Peder Carlquist

Peder Carlquist ska fortbilda journalister om EU. Kurserna kommer att handla om aktuella frågor i EU av betydelse för Sverige. Kurser kommer att hållas på olika orter i Sverige och några i form av resor till andra medlemsländer.

Linnéuniversitetet, LNU, har fått i uppdrag av Regeringskansliet att fortbilda journalister om EU under 2018. Uppdraget har gått till Medieinstitutet Fojo som är en del av LNU. "Utbildningarna ska syfta till att höja kunskapen om EU och om hur beslut som fattas på EU-nivå är länkade till beslut som fattas på lokal, regional och nationell nivå."

Peder Carlquist som ska leda EU-kurserna, har tidigare lett Fojokurser om korruption, lobbying, makt och nu senast propaganda.

Som journalist har han bl a varit medarbetare på Sveriges Television, varav sju år som utrikeskorrespondent (1996 - 2003) med stationering i Bryssel, Bangkok och Stockholm. Har också varit ekonomireporter, chef för A-ekonomi och programredaktör för Aktuellt.

Tänkbara vägar att locka journalister bli intresserade av EU är genom seminarier, resor ut i Europa och träffar med de intressantaste och kunnigaste i olika frågor. Peder Carlquist vet att uppdraget är utmanande:

- Jag tror att kurser som vill lära journalister allmänt om EU och hur EU fungerar inte lockar lika mycket längre som de gjorde för ett antal år sedan. Väldigt mycket av det som sker och beslutas i Sverige har sitt ursprung i EU eller har koppling till vad som sker i Bryssel och andra EU-länder. Då blir det mer spännande med kurser som fördjupar sig i specifika ämnen och sätter in dem i EU-sammmanhanget. Ta migrationen, terrorbekämpningen, vad som händer när auktoritära och nationalistiska krafter kommer till makten, t ex. Och hur ska det gå för Grekland och eurosamarbetet när nästa lågkonjunktur kommer?

För mer information: Kersti Forsberg, verksamhetschef Fojo, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Dela artikeln