TV-kurs för tidningsfolk -16

Tid: 5-9 december 2016

Sista sökdag: 18 maj

Du jobbar idag som reporter med skrivna medier, men har börjat eller ska börja göra video. Den här kursen hjälper dig utveckla ditt intervjuande och din förståelse för skillnaderna mellan hur man intervjuar för en artikel och för etermedia.

EU och världen

Tid: 19-23 mars 2018
Sök senast: 16 november

Det här är en kurs i hur man som journalist i Sverige bevakar EU. Vad händer med EU? Och hur påverkar det Sverige? På många samhällsområden påverkas lagar och regler i Sverige av beslut inom EU. EU är t ex världens största konsumentmarknad.

Fånga bilden

Tid: 21-25 maj 2018
Sök senast: 16 november

Vårt mål är att kursen ska göra att du känner dig säkrare i fotografrollen. Du ska kunna tänka metodiskt så att du så snabbt som möjligt kan få de idéer som är nödvändiga för ett meningsfullt bildberättande. Du ska ha med dig olika sätt att arbeta, så att du både kan ta kommandot och arrangera bilder när det behövs eller bli en fluga på väggen som stjäl ögonblicken.

Gestaltande journalistik-16

Tid: 14-18 november 2016

Sista sökdag: 18 maj

Vissa texter lever. Drar in dig, får dig nästan att glömma att du läser eller lyssnar. Får dig att känna att det är du själv och inte skribenten som upplever alltsammans.
Det är inte romanförfattande vi talar om, utan journalistik.

Klimatkompetens

Tid: 21-25 november 2016

Sista sökdag: 18 maj

Nyhetsredaktioner är självklart kunniga om korruption, kommunalpolitik och kriminalitet. Men nästa gång bevakningsområdet drabbas av översvämning, jordskred, skadeinsekter i skogsbruket, torka, skogsbränder eller raserad infrastruktur kan det vara de globala klimatförändringarna som ligger bakom.

Säkerhetskurs för journalister i konfliktområden-16

Tid: 12-16 december 2016

Sista sökdag: 24 oktober

Situationen verkar ständigt försämras för journalister som bevakar konfliktområden i världen. Journalister riskerar att bli trakasserade, hotade, misshandlade, kidnappade, fängslade och mördade.
Internationella konventioner som skyddar journalister i kris och krig tycks förlora i respekt. Journalister riskerar att bli måltavlor.

Vad händer i Ukraina? Inför Eurovision i Kiev

Tid: 6 april 2017, sista anmälningsdagen 28 mars
Plats: Kungsvalvet, Hantverkargatan 52, Stockholm

I närheten av industristaden Adviivka i östra Ukraina, 70 mil från Kiev, pågår hårda strider mellan ukrainska militärer och proryska separatister nu i början av mars. Striderna har krävt minst 13 civila liv utöver förluster av stridande på båda sidor och är de värsta sedan parterna ingick en vapenvila i december, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Berätta levande!

Tid: 26 februari-2 mars 2018
Sök senast: 16 november

Som journalist har du ett guldläge. Du kan få tillgång till människors historier, besöka företag och institutioner, kräva att få träffa beslutsfattare och du kan dyka upp i alla möjliga sammanhang var som helst utan att det är konstigt.

Berätta med ord!

Tid: 16-20 oktober 2017
Sök senast: 29 maj

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt sätt att berätta med ord. Ibland står orden ensamma, ibland tillsammans med bild och/eller grafik.

Bistånd – en miljardaffär

Tid: 11-13 oktober 2016

Sista sökdag: 9 september

Biståndet är utrikesdepartementets största utgift; 48 miljarder kronor. En stor del av pengarna kanaliseras regionalt i Sverige via flyktingmottagandet, trossamfund, kommuner och organisationer som finns utspridda i landet.

Bostad sökes – överallt

Tid: 28 november - 2 december 2016

Sista sökdag: 24 oktober

Bostadsbristen blir allt mer akut – och den är inte längre enbart ett storstadsproblem. Åtta av tio bor i en kommun med bostadsbrist – och så var det redan i början av 2015, innan de som kom hit från krigets Syrien blev ännu fler.

Databasjournalistik

Tid: 7-11 november 2016

Sista sökdag: 12 oktober

Som journalister är vi alla vana att hantera dokument. Stora eller små pappershögar som vi läser, sorterar och kategoriserar. Idag finns de dokumenten mer och mer i excelfiler och databaser och för att kunna komma åt dem behövs kunskaper om nya metoder.

Datajournalistik – grundkurs

Tid: 23-27 april  2018
Sök senast: 16 november

Begreppet datajournalistik har funnits med ett tag nu, men vad innebär det egentligen? Hur kan man ha nytta av det sitt arbete?

Under fem dagar får du en inblick i hur man hittar nyheter i statistik, hur man sorterar data och hur man presenterar materialet på ett snyggt sätt.

Datajournalistik 2

Tid: 30 oktober – 3 november 2017
Sök senast: 29 maj

Det här är en efterlängtad fortsättningskurs. Vi går igenom grunderna i SQL och lär oss skillnader mellan Access och SQL-databasen PostgreSQL. Vi tittar på sociala nätverksprogram och hur de kan användas för att analysera data. Vi fortsätter att jobba med Google Drive, men går också igenom Tableau Public - ett mer avancerat verktyg för presentation på webben. Likaså det visuella programmet Carto.

Digital presentation

Tid: 10-13 oktober 2017
Sök senast: 29 maj

Du behöver inspiration att tänka vidare på hur du ska presentera ditt material på sajten.
Du vill hitta nya sätt och format att berätta din nyhet eller reportage.
Du vill kombinera olika berättarformer, som t ex text, bild, video och grafik.

Aktuella kurser – läs här


Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se