Bakom kulisserna – det politiska spelet

Sveriges politiska karta förändras, både lokalt och nationellt. Vi försöker följa spelet men vad är det som pågår bakom kulisserna?
Mycket maktutövning sker i det fördolda. Kommunikatörer, spinndoktorer och lobbyister gör sitt bästa för att styra bilden. Journalister hindras när de kommer något känsligt på spåren.

Svensk nutidshistoria bjuder på en rad uppgörelser mellan politik och näringsliv som blivit kända långt senare i avhandlingar eller memoarer. Läckor med egna intressen ligger ofta bakom avslöjanden.

I den här kursen fördjupar vi oss i det dolda politiska maktspelet, inte minst i samband med val både lokalt och nationellt. Vi gör fallstudier, lär oss känna igen signalerna, odlar konspirationstänkandet. Till hjälp har vi personer med stor insyn bakom kulisserna.

Bakom kulisserna i regeringsförhandlingarna:
Torbjörn Nilsson (politikreporter i Expressen, författare till flera böcker om svensk politik) leder ett seminarium med gästspel från viktiga spelare i politikens värld.

Bakom kulisserna i Moderaterna: Torbjörn Nilsson fortsätter med att dissekera Moderaterna, ett parti i djup splittring och oklar ny kurs, med gästspel av parti-insiders.

Bakom kulisserna i EU: Spelet som försiggår om maktfördelningen i EU, fördelningen av toppjobben, allianser och konflikter, partigruppsturerna i parlamentet. Ylva ”Elvis” Nilsson, med bästa EU-kollen i Sverige.

Och bakom kulisserna agerar lobbyisterna i landet med lägst krav på transparens och svagaste regelverket i Västvärlden. Vilka lyckades bäst få upp sina frågor i valrörelsen, och gå i mål? Peder Carlquist, som skrivit om och lett kurser om lobbying sen 2012.

Kursen riktar sig i första hand till dig som har viss vana vid att gräva.

Övrig information:
Kurs och resa är kostnadsfria.
Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.

 

Fojo flyttar!

Visste du att från och med december så flyttar Fojo in till stan? Kolla på klippet nedan så får du veta mer: