Datajournalistik

Begreppet datajournalistik har funnits med ett tag nu, men vad innebär det egentligen?
I vilken ände ska man börja för att själv komma igång, eller för att bli mer insatt som arbetsledare?

Under fem dagar får du arbeta praktiskt med att hämta statistik från databaser, rensa, sortera och sammanställa data, samt lära dig verktyg för att visualisera materialet.

Du kommer att få tips på hur man får in datajournalistik i det dagliga redaktionella arbetet och vi kommer att resonera kring analys, källkritik och datajournalistikens betydelse i såväl snabb nyhetsjournalistik som i längre, undersökande projekt.

I kursen ingår workshops i Excel och i verktyg för interaktiv visualisering av grafer och kartor, bland annat Infogram, Datawrapper, Google Fusion Table och eventuellt Carto. Du kommer också att lära dig att publicera visualiseringarna digitalt.

Varje kursdeltagare tar med sig en idé från sitt eget arbete. Det kan vara en Excelfil eller en fundering på en kartläggning av något slag.

Ta också med en egen dator med Excel installerat.

Värt att notera: Det krävs inga förkunskaper för att delta, vilket gör att kursen kommer att hållas på en grundläggande nivå.

Övrig information:
Kurs och resa är kostnadsfria.
Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.

 

Fojo flyttar!

Visste du att från och med december så flyttar Fojo in till stan? Kolla på klippet nedan så får du veta mer: