Kerstiheader svart
         Mejla: kersti.forsberg@lnu.se                  Twitter: @ForsbergKersti

”Polisen är en av de värsta syndarna”

Om en myndighet inte diarieför sina handlingar vet ingen ens att de finns.
Om avslutade ärenden inte arkiveras går de aldrig att hitta igen.
Om det tar nio månader (!) att få ut en begärd handling har eventuella konsekvenser runnit bort med tidvattnet för länge sedan.

Bristande insyn kan leda till maktmissbruk. Det vet vi. Nu har internrevisorerna på Polismyndigheten undersökt hur det står till med offentligheten inom myndigheten. Deras rapport förskräcker.
”Internrevisionen bedömer att processen för den serviceskyldighet myndigheten har för att hantera och lämna ut allmänna handlingar på två områden innehåller mycket väsentliga brister.”

Är journalister duktigast på att nå ut till sin publik?

Är journalister duktigast på att nå ut till sin publik?
Vilka är mäktigast i Mediesverige i så motto att de påverkar den största publiken?
Skulle jag svara utan att tänka efter hade de stora redaktionernas opinionsbildare dykt upp i huvudet direkt. Men det är bara att erkänna: Joakim Lundell, Therese Lindgren och Lucas Simonsson hade inte varit med.
Det är de som toppar Medieakademins Maktbarometer som presenterades på MEG.
De är inga traditionella journalister. Publicerar sig inte i traditionella medier. Men har gigantisk publik, hängiven publik och de påverkar definitivt sin publik. Och de verkar i sociala medier (vilket också är vad Maktbarometern tittat på).

Ger de goda krafterna upp då slutar det illa

Många har sagt målande och uppskattande ord om Hasse Alfredson.
Det känns angeläget att citera honom här och nu.
”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.” Det sa han i sitt vackra avskedstal på vännen och kollegan Tage Danielsons begravning, och fortsatte:
Om man ger upp och drunknar i sorgen så ökar man på världens elände.

När det känts motigt, har jag tänkt mycket på det de senaste veckorna. Som när totalitära regimer tar till allt brutalare metoder för att tysta journalistiken och det fria ordet.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se