Kerstiheader svart
         Mejla: kersti.forsberg@lnu.se                  Twitter: @ForsbergKersti

Ger de goda krafterna upp då slutar det illa

Många har sagt målande och uppskattande ord om Hasse Alfredson.
Det känns angeläget att citera honom här och nu.
”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.” Det sa han i sitt vackra avskedstal på vännen och kollegan Tage Danielsons begravning, och fortsatte:
Om man ger upp och drunknar i sorgen så ökar man på världens elände.

När det känts motigt, har jag tänkt mycket på det de senaste veckorna. Som när totalitära regimer tar till allt brutalare metoder för att tysta journalistiken och det fria ordet.

Var hitta energi om vi inte pratar om framgångar?

Någon som varit på konferens om framgångar inom journalistiken och mediebranschen de senaste åren?
Trodde inte det.
Vikande läsarsiffror för tryckta tidningar, minskande annonsintäkter, den digitala transformationen, ”alternativa” nyhetsförmedlare som sprider hat oh hot – listan kan göras lång över de svårigheter som mediechefer och medarbetare varit upptagna med att diskutera i flera år.
Men om vi inte pratar om framgångar och ”success stories” – var ska vi då hitta energin och de nya lösningarna?

Ett samhällsklimat där journalister tystas avskräcker

Journalister orkar inte längre. Tonen i samhället i dag är stundtals brutal. Tilltalet hotfullt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver i en ny rapport att hot och trakasserier mot journalister kan vara ett hot mot demokratin.

Dags att kavla upp ärmarna! Det gör vi under veckan

I dag möts hela världen i Kalmar.
Eller nja, kanske inte riktigt hela. Om man ritar en triangeln på världskartan mellan Bangkok, Harare och Umeå – då får man området varifrån alla Fojo-kollegorna kommer som denna veckan samlas för personaldagar i Kalmar.
Och det både fantastiska och sorgliga är att var vi än har våra dagliga arbetsplatser så är glädjeämnena och problemen nästan identiska.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se