Fredrik Backman
Foto: Linnéa Jonasson Berneholm

Samtal med Fredrik Backman

Författaren Fredrik Backman började med att skriva krönikor på Helsingborgs dagblads gratistidning Xtra Helsingborg. För fem år sedan kom hans första bok, nu har hans böcker översatts till 40 språk.
Har du läst några av dem? Då kan du anmäla dig till ett Fojoseminarium i form av samtal med Fredrik i Stockholm fredag den 24 november.
Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Fojo och UI startar internationellt center mot hat och hot

Hot och trakasserier har blivit vardag för många kvinnliga journalister. Det som gör hatet så speciellt mot dem är att de oftast inte angrips utifrån vad de rapporterar, utan för att de är kvinnor. Som i alla fall där journalister och medier attackeras, så kan det leda till självcensur och uteblivna granskningar vilket är en fara för demokratin och som på sikt kan leda till slutna samhällen.

Medieinstitutet Fojo och Utrikespolitiska institutet har nu fått regeringens uppdrag att starta ett internationellt center som skall verka för ett fritt och öppet medieklimat. Centret ska samla kunskap kring hot och hat, hjälpa mediehus och journalister att motverka trakasserier och stötta utsatta samt finna rutiner för att analysera och hantera näthat.

Kersti Forsberg

Ger vi upp ökar vi på världens elände

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.” Det sa Hasse Alfredsson i sitt vackra avskedstal på vännen och kollegan Tage Danielsons begravning, och fortsatte: ”Om man ger upp och drunknar i sorgen så ökar man på världens elände.
Det känns emellanåt som att vi kämpar i motvind, oavsett vad vi gör på Fojo. Men - om vi ger upp och drunknar i haten och hoten, så ökar vi på världens elände. Det gäller lika mycket på hemmaplan som i det internationella arbetet, skriver Kersti Forsberg i veckans blogg.

Hanna Andersson

Hon ska leda arbetet mot hat och hot

Hanna Andersson är journalisten som ska leda Fojos arbete i Kulturdepartementets uppdrag att förebygga hat och hot mot journalister.
Hanna har mångårig erfarenhet som lokalreporter och redaktör. Under åtta år verkade hon nära läsarna i rollen som kommunreporter och lokalredaktör på Norrköpings Tidningar. Därefter arbetade hon som länsredaktör, och var närmaste arbetsledare och nyhetschef för 11 lokalredaktörer på Östgöta Media.

Golaleh Azad
Foto: Shakeb Issar

Säkerhetskursen - platser kvar

-Jag hade aldrig åkt till Afghanistan om jag inte gått Fojos säkerhetskurs först.
Det säger Golaleh Azad, frilans från Göteborg, som nu arbetar på en dokumentär.

Nästa kurs är 11–15 december. Sök du också! Läs mer här.

Journalistfonden_Östafrika
Foto: Kristian Pohl

Sök stipendiekurs till Östafrika

Nu har du har åter chansen att söka stipendium från Journalistfonden för att under ledning av Erika Bjerström vara med på en innehållsrik resa till Östafrika, den här gången till Uganda och Etiopien. Vi fokuserar på näringslivet, klimat och miljö, teknisk utveckling och granskning av bistånd.
Fojo arrangerar kursresan, som är i mars 2018. Sista ansökningsdag är den 16 oktober. Läs mer och ansök här.

Jenny Bunnel
Jenny Bunnel. Foto: Magnus Wennman

Kurs i rörlig förklarande grafik

Nu kan du söka den populära kursen "Rörlig förklarande grafik" med Jenny Bunnel! Denna gång hålls den i Stockholm den 6-7 november.
Kursen lär ut hur man med grafik, animation, typografi och foto kan göra viktiga fakta lättbegripliga. Förkunskaper krävs. Läs mer här.

Wendela Hebbe
Foto: Wendelas Vänner

Flyktingreportage delar Wendelapriset

"Båda reportagen belyser flyktingarnas situation, Europas största samhällsfråga i vår tid. Där andra nöjt sig med enstaka nedslag har reportageteamen lågmält och envetet, månad efter månad byggt förtroende på plats och kunnat berätta en historia om hur världens problem, Europas flyktingkris och Sveriges mottagande skoningslöst drabbar på individnivå".

Årets Wendelpris delas lika mellan två reportageteam, Jonas Fröberg och Malin Hoelstad från Svenska Dagbladet och Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu från Expressen. Priset för bästa skrivna socialreportage är på 50 000 kronor, och delas ut i Södertälje den 15 september.

Per Hultengård och Daniel Nordström.
Cecilia Wikström, Per Hultengård och Daniel Nordström.

Offentlighetslagstiftningen äldst i världen - men inte bäst

Den svenska offentlighetslagstiftningen är äldst i världen. Men den är inte bäst.
Medieinstitutet Fojo har låtit The Centre for Law and Democracy jämföra hur olika länders offentlighetslagstiftningar står sig mot varandra. Resultatet är att Sverige hamnar en bra bit ner på listan.
- Vi lever väldigt mycket på myten om den svenska öppenheten men vi är absolut inte bäst, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för liberalerna, som deltog i Fojos seminarium "Svensk offentlighet – bäst i världen?" i Almedalen.

Sweden. Analysis. 2017-06-19

Läs analysen av svensk offentlighetslagstiftning

Kan Sverige bli världens öppnaste land? Medieinstitutet Fojo har låtit jämföra hur olika länders offentlighetslagstiftningar står sig mot varandra och Sverige hamnar då en bra bit ner på listan. Strax före och efter ligger länder som Peru, Bulgarien och Uruguay. Vad krävs för att klättra? Hur behöver lagstiftningen moderniseras? Läs hela rapporten här
Rankingen är gjord av The Centre for Law and Democracy, en ideell organisation för mänskliga rättigheter som arbetar internationellt med juridisk experthjälp om grundläggande demokratiska rättigheter.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se